Zdrav i ukusan recept: Patlidžan s parmezanom iz air fryera želimo jesti svaki dan
U air fryeru se mogu brzo i jednostavno pripremiti brojna jela!

Stalno smo u potrazi za istovremeno zdravim i ukusnim obrocima, a upravo nam je jedan takav privukao pozornost. Patlidžan s parmezanom na prvu ne zvuči kao niskokaloričan obrok, no iznenadit će vas koliko ova talijanska poslastica ima benefita za naš organizam.
Nutricionistkinja Amy Estes opisuje ga kao idealnu zamjenu za mesne obroke, ali hrskavog okusa. Njegova čar krije se u pripremi – air fryer savršena je zamjena za uljane tave iz koje krčaju kalorije.
Patlidžan s parmezanom – obožavano jelo talijanske kuhinje može se pripremiti u air fryeru
Upravo je zato patlidžan, koji u pečenom ili prženom izdanju sadrži oko 350 kalorija i 22 grama masti po porciji, u ovom obroku posve zdrava alternativa. Naime, uz gotovo nimalo ulja, sadrži 180 kalorija po porciji sa samo 5 grama masti! pročitajte još
Patlidžan je krcat vlaknima, antioksidansima, kalijem te vitaminima C i B6, a ovo niskokalorično povrće izvrsno je i za zdravlje srca. Uz to, nevjerojatno je ukusan te se može uklopiti u niz šarolikih obroka.
Ovaj recept s Pinch Me Good food bloga obožavat će oni koji se trenutačno pridržavaju dijetnog režima, a za pripremu ove ukusne večere potrebno je tek 20 minuta! Nije potrebno guliti patlidžan prije kuhanja, a stavljanjem na papirnati ubrus oko 10 minuta možete izbjeći i soljenje.
Kako napraviti patlidžan s parmezanom u air fryeru
Sastojci:
• Patlidžan
• Krušne mrvice
• Naribani parmezan
• Jaja: Kako bi kalorije i masnoća bili još niži, umjesto cijelog jajeta možete koristiti bjelanjke.
• Talijanski začini, češnjak u prahu, sol i papar
• Umak od rajčice
• Naribani sir mozzarella
• Maslinovo ulje u spreju
Priprema:
1. Pripremite patlidžan: Narežite patlidžan na jednake ploške.
2. Napravite smjesu za pohanje: pomiješajte krušne mrvice s parmezanom, češnjakom, talijanskim začinima, soli i paprom u plitkoj posudi. Zatim u posebnoj zdjeli umutite jaja i začinite ih solju i paprom.
3. Premažite patlidžan: Izdubite patlidžan tako da svaku krišku umočite u smjesu od jaja, zatim u smjesu od krušnih mrvica, utisnite paniranje u patlidžan dok ga oblažete i stavite ga na obložen lim za pečenje ili tanjur.
4. Kuhanje: Prethodno zagrijte fritezu na 390 stupnjeva F. Stavite obložene kriške patlidžana (onoliko koliko možete stati u jedan sloj) u košaru friteze i poprskajte ih maslinovim uljem u spreju. Kuhajte na 390 stupnjeva F 8 minuta, prema kartici s receptom u nastavku.
5. Dodajte umak i sireve: Nakon što je patlidžan pečen, prelijte ga umakom od rajčice i mozzarellom, a zatim kuhajte još 2 minute u fritezi da se sir otopi.
6. Poslužite i uživajte: Poslužite toplo preliveno svježim bosiljkom i posipajte parmezan.