Gdje u Hrvatskoj pojesti obroke koji su oduševili i najslavnije stručnjake, a pritom uživati u prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha? Predivni Rovinj nudi četiri takve lokacije u sklopu ponude Maistra Collection, u kojima vrhunski chefovi izvode čudesa koja privlače goste sa svih strana svijeta!
Hrvatski Rovinj slavan je kao povijesni grad zagrljen morem koji očarava svojim ljepotama no jeste li znali da vas u njemu čeka i jedinstveno gastronomsko iskustvo, prepoznato od strane najvećih svjetskih stručnjaka? Naime, ugledni Michelinov tim odabrao je Rovinj kao prvog nositelja Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, a od prošle godine taj se grad u Istri može pohvaliti i kao jedina hrvatska lokacija s dvije prestižne zvjezdice u jednom.
Gdje se nalaze restorani u kojima obroci spremljeni pod paskom vrhunskih chefova prerastaju u uspomene kojih ćemo se još dugo sjećati? Ovo je vodič za lokacije u Rovinju koje će očarati svakog gurmana.
Rovinj kao gastronomski prvak Istre, s četiri blistava bisera
Nevjerojatna netaknuta priroda i šarm samog Rovinja donose iskustvo koje valja doživjeti na najbolji način, uz vrhunsku ponudu hrane i pića koju nude čak dva restorana brenda Maistra Collection u Rovinju.
Evo što sve nudi koji od ovih prestižnih restorana smještenih u Rovinju!
Restoran Agli Amici Rovinj, Grand Park Hotel Rovinj – Jedini hrvatski restoran s čak dvije Michelinove zvjezdice
Elegantan restoran Agli Amici Rovinj nalazi se na šetnici koja spaja Grand Park Hotel Rovinj i marinu, a s njegove se slikovite terase pruža pogled na more i starogradsku jezgru Rovinja, baš kao s razglednice.
Ovaj restoran je prvi i jedini restoran u Hrvatskoj koji se može pohvaliti s dvije Michelinove zvjezdice, što govori i više nego dovoljno o ponudi koja se nalazi na meniju.
Ovdje se istarska kuhinja isprepliće s talijanskom na najsofisticiraniji način, bez puno kompliciranja, ali uz sav užitak koji je moguće upiti kroz sva osjetila.
Kreator menija Emanuele Scarello dvije je zvjezdice shvatio kao izazov pa uvijek traži nove načine na koje će iskoristiti svježe lokalne sastojke i ponuditi ih na tanjuru gostima koji ovaj restoran napuštaju s velikim osmijehom na licu.
Jelo sa sobom uvijek donosi i priču, smatra chef ovog hvaljenog restorana koji na svakom tanjuru predstavlja dio povijest, spoj kultura i tradicije kao i prizvuk osobnih anegdota i sjećanja koja se stvaraju sa svakim zalogajem.
PRESS FOTO
Uz aperitiv stiže pomno izrađen amuse-bouche, a zatim slijedi prava rapsodija za nepca, od rižota s morskim travama, jastoga s tjesteninom agnolotti del plin i orašastim plodovima, jelima sa samoniklim travama pa sve do deserta kakve još niste probali. Ponuda je kreirana prema sezonskoj ponudi namirnica, a vinska karta ne zaostaje za vrhunskom hranom.
Cap Aureo Signature Restaurant, Grand Park Hotel Rovinj – Mjesto na kojem chef virtuoz priprema rapsodije od povrća
Terasa sa staklenim zidom i nevjerojatnim pogledom na more prepoznatljiv je “bonus” restorana na 5. katu hotela Grand Park koji neodoljivo privlači gurmane sa svih krajeva svijeta. Chef Jeffrey Vella priprema slavna virtuozna jela bazirana na povrću, uz lokalne namirnice i odabranu vinsku kartu.
Premda su njegova jela uglavnom povrtna, nevjerojatan meni s Michelinovom preporukom, nevjerojatno maštovita no za one koji ne mogu zamisliti večeru uz morsko plavetnilo bez ribe, nema brige, jer je meni pun fantastičnih jela s okusom mora.
Jelovnik se sastoji od 20 sljedova koji se temelje na sezonskim namirnicama, osmišljenih s posebnom ljubavi prema Rovinju, kao i prema hrani najviše kvalitete. Meni se mijenja jednom mjesečno, uz prilagodbu aktualnoj mikroklimi, a bogata vinska karta nudi uglavnom hrvatska vina, od kojih su odabrani samo najbolji primjerci.
“Promatrali smo trendove i htjeli smo pružiti svoj doprinos, ali nas je zanimao drukčiji pristup od onog koji se smatra normom. Nije riječ samo o pitanjima okoliša ili zdravlja, već i hrane, a s povrćem na tanjuru možete toliko toga. Izazovno je, ali veoma ispunjavajuće”, govori šef kuhinje Jeffrey J Vella na temu svojih nevjerojatnih jela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Važno je napomenuti i da u ovom restorani dobivaju uistinu autentičan doživljaj Rovinja na tanjuru jer chef i njegova ekipa imaju izvanrednu suradnju s lokalnim proizvođačima i ribarima koji su predani proizvodima koje isporučuju i proizvode.
Lokalno ulovljena skuša s listovima korabice, pečeni hlap s rotkvicama i celerom i pita od svježeg sira i boba samo su neki od favorita posjetitelja ovog restorana koji pruža uistinu nevjerojatno gastronomsko iskustvo koje je i vizualno, i to ne samo zbog maštovitih kreacija koje stižu na tanjuru.
Naime, restoran Cap Aureo Signature Restaurant nudi otvorenu kuhinju i iskustvo objedovanja za stolom šefa kuhinje, gdje se jela pripremaju izravno pred gostima koji dobivaju jelovnik s bilježnicom u koju mogu upisati dojmove.
Japanski restoran Tekka by Lone, Lone Hotel – fuzija okusa koja oduševljava
Kako izgleda spoj Istre i Istoka na tanjuru doznati možete u prestižnom japanskom restoranu Tekka by Lone, s Michelinovom preporukom u kojem se istarske namirnice pripremaju uz japansku tehniku pripreme hrane.
Kako to izgleda?
Neki od primjera uključuju tartar od bijele ribe i školjke, pattani s tunom i šparogama, sake buri s lososom i cikorijom, nigiri s mariniranim ježincem – jela koja zahvaljujući suradnji s lokalnim ribarima i dobavljačima hrane uistinu ne možete isprobati baš nigdje drugdje.
Maistra
Impresivan dizajnerski interijer pruža intimnu atmosferu dok terasa s ekološkim vrtom okružena prekrasnim travnjacima i borovima obogaćuje jedinstveno gastro iskustvo.
Ako ste fan japanske kuhinje, ovo je restoran zbog kojeg svakako vrijedi posjetiti Rovinj!
Restoran Wine Vault Levante Edition, hotel Monte Mulini – Vrhunsko iskustvo uz ambijent koji očarava
Lokalno proizvedena hrana s orijentalnim začinima, uz koktel ili vrhunski šampanjac? Ovako izgleda tipični posjet hvaljenom restoranu Levante poznatom i po večernjim zabavama punima dobre glazbe i smijeha.
U podrumu ovog restorana goste čekaju vrhunska vina i pjenušci, kao stvorena da uljepšaju doživljaj fine dine iskustva koje također restoran preporučuje Michelin.
Smješten u luksuznom hotelu, ovaj restoran ima predivnu terasu uređenu u dizajnerskom mediteranskom stilu, na kojoj ćete se osjećati kao lik iz filma na luksuznom putovanju.
Hoćete li naručiti dagnje, škampe ili desert o kojem ćete sanjati još do kraja dana – izbor je na vama.
Kako god bilo, Marie Claire preporučuje gastronomski izlet u Rovinj, u kojem restorana na svjetskoj razini ne nedostaje.
Djeci iz Osijeka, Zagreba, Bedekovčine, Ivanca, Karlovca, Pule, Rijeke i Splita iz Zaklade poručili su: "Snaga nije u tome da nikada ne padnemo, nego da svaki puta ustanemo. Vjerujte u sebe jer vaš put je jedinstven, možete promijeniti i sebe i svijet oko vas."
U predivnom prostoru TISTI cvjećarne u Ljubljani, Xiaomi je predstavio nove nosive uređaje iz Xiaomi 15T serije: pametni sat Xiaomi Watch S4 41 mm i Xiaomi OpenWear Stereo Pro bežične slušalice, uz kreativne radionice florista Žige Breskvar Tillera i majstora matche Iana Polaka Rožaca