Kako znati kad je istekao rok bademovom mlijeku? Ove tri stvari nemojte zanemarivati
Mnogi misle da bademovo mlijeko i nema neki rok trajanja, osim onoga koji je naznačen na ambalaži. Ipak, to nije istina

Bademovo mlijeko vrlo je popularno i bogato proteinima i vitaminima. Kako postaje sve češće u našim kuhinjama, važno je znati kako ga pravilno čuvati. Kako možete znati kad mu je istekao rok trajanja i kako ga trebate čuvati da bi što dulje ostalo svježe?
Znakovi isteka roka bademovog mlijeka
Brzina kojom se bademovo mlijeko kvari ovisi o načinu skladištenja i vrsti bademovog mlijeka. Tri stvari trebale bi vas upozoriti: miris, ambalaža i tekstura.

Doista je korisno koristiti nos i oči za procjenu stanja ovog napitka. “Ako ima čudan ili kiseo miris, vjerojatno je vrijeme da ga bacite. Možda ćete primijetiti i vizualne promjene, poput promjene teksture, ali vjerojatno ćete osjetiti neugodan miris prije nego što primijetite te promjene”, objašnjava Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane, za The Skimm. Grudast izgled također je čest znak promjene teksture.
Još jedan detalj koji bi vas trebao upozoriti: ambalaža počinje bubriti. To može biti znak širenja mikroorganizama koji oslobađaju ugljikov dioksid, što uzrokuje povećanje volumena kartonske kutije
Pravila čuvanja
Svakodnevno je važno slijediti upute za čuvanje bademovog mlijeka. Općenito se može konzumirati u roku 5-10 dana od otvaranja u hladnjaku, ovisno o vrsti proizvoda. Kad se boca ne otvori i čuva na stabilnoj sobnoj temperaturi, može se čuvati nekoliko mjeseci.
pročitajte još
Međutim, domaće bademovo mlijeko ili mlijeko kupljeno od lokalnog proizvođača brže se kvari od kupljenog bademovog mlijeka jer ne sadrži aditive. U tom slučaju, može se čuvati maksimalno pet do sedam dana.
U idealnom slučaju, trebali biste provjeriti rok trajanja i potražiti znakove kvarenja kako biste utvrdili je li napitak još uvijek siguran za konzumaciju. Ali također ga pravilno čuvajte: “Kad god je to moguće, bademovo mlijeko držite na stražnjem dijelu hladnjaka, gdje je temperatura obično najniža”, savjetuje dijetetičarka Brittany Modell. To može pomoći produljiti njegov rok trajanja.
Ovaj tekst objavljen je na portalu Marie Claire France





