Kako napraviti omiljen francuski prilog, ukusne Vichy mrkve

Vichy mrkve francuski recept marie claire hrvatska
PINTEREST
Piše Marie Claire
objavljeno 22/05/2025 u 12:29

Mrkve su omiljeno povrće diljem svijeta no jeste li ih isprobali na slavni francuski način? Vjerujemo da ste već više puta čuli za Vichy uzorak no vjerujte nam, ni Vichy mrkve nisu za odbaciti. Kako je ovo jelo dobilo tako zanimljivo ime i o čemu je zapravo riječ doznajte u nastavku.

Vichy mrkve omiljene su u Francuskoj s dobrim razlogom

Kako su Vichy mrkve postale takav hit? Ovo jelo naziv je dobilo po gradu Vichy u Francuskoj, poznatom ljetovalištu i lječilištu u kojem su se mrkve spremale na poseban način, uz dodatak termalne Vichy vode, kako bi zaokružile priču o zdravlju u kultnoj spa oazi Francuske.

Ipak, bez obzira na svoje porijeklo, ovo jelo nije bezlično ni bljutavo, već vrlo izdašno jer se priprema s dosta maslaca.

Naime, Vichy mrkve spremaju se uz poseban postupak glaziranja zbog čega postaju nevjerojatno mekane i ukusne.

Riječ je o kuhanju tanko narezanih mrkvi uz malo Vichy vode, maslaca i šećera u pokrivenoj posudi na niskoj temperaturi koja omogućava da mrkve postanu nevjerojatno mekane na najnježniji način.

Vichy mrkve francuski recept marie claire hrvatska

Evo kako pripremiti ovaj recept!

Sastojci:

  • 4-5 mrkvi srednje veličine
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žličice šećera
  • Oko 150 ml vode
  • 1 prstohvat soli po ukusu
  • 1 prstohvat papra po ukusu
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • Pola žlice soka od limuna – po želji

Postupak:

Ogulite mrkve, odrežite im krajeve i narežite na ploške.

Otopite maslac na srednje jakoj vatri u tavi ili posudi dovoljno velikoj da u nju stane sva mrkva, ali bez previše prostora. Kad se maslac otopi, dodajte šećer, miješajte da se otopi, pa dodajte mrkvu.

Nježno bacite mrkvu na maslac da se obloži, a zatim dodajte vodu tako da prekrije kriške mrkve, ali je u redu da vrhovi malo strše (pazite da ne dodate previše vode).

Zakuhajte tekućinu i smanjite vatru da lagano krčka. Nastavite kuhati oko 20 minuta dok tekućina ne ispari i mrkva ne omekša na vrh noža.

Promiješajte mrkvu nekoliko puta dok se kuha kako bi se kriške okrenule i pobrinite se da se one na vrhu prebace na dno kako bi sve provele dio vremena u tekućini.

Nakon što je tekućina isparila, osim lagane glazure, a mrkve su omekšale, dodajte malo soli i papra, prema ukusu, a zatim i peršin i limunov sok.

Promiješajte da se ravnomjerno prekrije pa poslužite.

Vidi sve