Mrkve su omiljeno povrće diljem svijeta, no jeste li ih isprobali na slavni francuski način? Vjerujemo da ste već više puta čuli za vichy uzorak no vjerujte nam, ni Vichy mrkve nisu za odbaciti. Kako je ovo jelo dobilo tako zanimljivo ime i o čemu je zapravo riječ doznajte u nastavku.
Vichy mrkve omiljene su u Francuskoj s dobrim razlogom
Kako su Vichy mrkve postale takav hit? Ovo jelo naziv je dobilo po gradu Vichy u Francuskoj, poznatom ljetovalištu i lječilištu u kojem su se mrkve spremale na poseban način, uz dodatak termalne Vichy vode kako bi zaokružile priču o zdravlju u kultnoj spa oazi Francuske.
Ipak, bez obzira na svoje podrijetlo, ovo jelo nije bezlično ni bljutavo, već vrlo izdašno jer se priprema s dosta maslaca
Naime, Vichy mrkve pripremaju se uz poseban postupak glaziranja zbog čega postaju nevjerojatno mekane i ukusne.
Riječ je o kuhanju tanko narezanih mrkvi uz malo Vichy vode, maslaca i šećera u pokrivenoj posudi na niskoj temperaturi koja omogućava da mrkve postanu nevjerojatno mekane na najnježniji način.
SHUTTERSTOCK
Evo kako pripremiti ovaj recept!
Sastojci:
4-5 mrkvi srednje veličine
2 žlice maslaca
2 žličice šećera
oko 150 ml vode
1 prstohvat soli po ukusu
1 prstohvat papra po ukusu
2 žlice nasjeckanog peršina
pola žlice soka od limuna – po želji
Postupak:
Ogulite mrkve, odrežite im krajeve i narežite na ploške.
Otopite maslac na srednje jakoj temperaturi u tavi ili posudi dovoljno velikoj da u nju stane sva mrkva, ali bez previše prostora. Kad se maslac otopi, dodajte šećer, miješajte da se otopi, pa dodajte mrkvu.
Nježno bacite mrkvu na maslac da se obloži, a zatim dodajte vodu tako da prekrije kriške mrkve, ali je u redu da vrhovi malo strše (pazite da ne dodate previše vode).
Zakuhajte tekućinu i smanjite vatru da lagano krčka. Nastavite kuhati oko 20 minuta dok tekućina ne ispari i mrkva ne omekša na vrh noža.
Promiješajte mrkvu nekoliko puta dok se kuha kako bi se kriške okrenule i pobrinite se da se one na vrhu prebace na dno kako bi sve provele dio vremena u tekućini.
Nakon što je tekućina isparila, osim lagane glazure, a mrkve su omekšale, dodajte malo soli i papra, prema ukusu, a zatim i peršin i limunov sok.
Promiješajte zato da bude ravnomjerno prekriveno pa poslužite.
Djeci iz Osijeka, Zagreba, Bedekovčine, Ivanca, Karlovca, Pule, Rijeke i Splita iz Zaklade poručili su: "Snaga nije u tome da nikada ne padnemo, nego da svaki puta ustanemo. Vjerujte u sebe jer vaš put je jedinstven, možete promijeniti i sebe i svijet oko vas."
U predivnom prostoru TISTI cvjećarne u Ljubljani, Xiaomi je predstavio nove nosive uređaje iz Xiaomi 15T serije: pametni sat Xiaomi Watch S4 41 mm i Xiaomi OpenWear Stereo Pro bežične slušalice, uz kreativne radionice florista Žige Breskvar Tillera i majstora matche Iana Polaka Rožaca