Stručnjakinja otkriva 3 vrste voća koje trebate jesti ovog ljeta – a nisu trešnje!

Unatoč očitim benefitima, nije svejedno koje voćke konzumirate ljeti.

voće, Marie Claire Hrvatska
INSTAGRAM: @forgalgadot
Piše Ana-Lena Cvitanušić
objavljeno 24/06/2025 u 15:00

Osvježavajuća hrana nam je prioritet broj jedan tijekom visokih temperatura, pa se i ove sezone okrećemo sočnim i ukusnim voćkama. Osim što ga gotovo uvijek povezujemo s plažom, izletima i druženjima, voće nam je uvijek nadohvat ruke i ne zahtijeva veliku pripremu (izuzev pranja i sjeckanja).

Tijekom ljeta treba povećati unos određenog voća

Unatoč očitim benefitima, nije svejedno koje voćke konzumirate ljeti. Našem tijelu u ovom su razdoblju potrebne velike količine vode, aminokiselina i vitamina koji jačaju imunitet i štite od naših sezonskih infekcija. Da bismo osigurali unos svih potrebnih nutrijenata, doktorica znanosti iz kliničke prehrane i certificirana nutricionistica, Stephani Johnson, preporučuje konzumaciju ove 3 vrste voća.

Borovnice

Borovnice su apsolutni ‘must have’ tijekom ljetnih dana, i to ponajviše zbog obilja antocijaninom, antioksidansom koji štiti organizam od oksidativnog stresa (čitaj: neravnotežu uzrokovanu rastom slobodnih radikala, a smanjenjem antioksidansa). Uz to, borovnice jačaju imunitet zahvaljujući vitaminu C, pa su savršeni saveznik kada izlazimo iz uobičajene rutine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli janne (@wellbeingwithjanne)

Lubenica

Lubenicu često nazivaju ‘kraljicom ljeta’, što nimalo ne čudi s obzirom na niz zdravstvenih pogodnosti koje donosi tijekom sunčanih dana. Više od 90 posto lubenice čini voda, stoga je najbolji izbor za hidrataciju u vrijeme kada se prekomjerno znojimo. Bogat je izvor kalija i magnezija koji reguliraju krvni tlak, no njezina posebnost ogleda se u aminokiselini koja ima važnu ulogu u zdravlju našeg krvožilnog sustava.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Home deco Jelena (@home_jeki87)

‘Lubenica je jedna od rijetkih namirnica koja prirodno sadrži citrulin, aminokiselinu koja pridonosi opuštanju krvnih žila i poboljšanom protoku krvi’, rekla je Johnson za Good Housekeeping.

Jagode

Dok govorimo o vitaminu C, ne smijemo izostaviti jagode. Za mnoge omiljeno ljetno voće ima ključnu ulogu u zaštiti od UV- zračenja, pa je tako važno za zdravlje naše kože i proizvodnju kolagena. Baš poput lubenice, sastoje se pretežito od vode pa se lako probavljaju, a krcate su antioksidansima zbog kojih smanjuju skokove inzulina u krvi.

‘Jagode su izvrstan izvor vitamina C, mangana i prehrambenih vlakana, kao i bioaktivnih spojeva uključujući antocijanine, elaginsku kiselinu i kvercetin, koji doprinose njihovom snažnom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju’, kaže Johnson.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Irina Voskanyan (@irenbloom)

Vidi sve