Stručnjakinja otkriva 3 vrste voća koje trebate jesti ovog ljeta – a nisu trešnje!
Unatoč očitim benefitima, nije svejedno koje voćke konzumirate ljeti.

Osvježavajuća hrana nam je prioritet broj jedan tijekom visokih temperatura, pa se i ove sezone okrećemo sočnim i ukusnim voćkama. Osim što ga gotovo uvijek povezujemo s plažom, izletima i druženjima, voće nam je uvijek nadohvat ruke i ne zahtijeva veliku pripremu (izuzev pranja i sjeckanja).
Tijekom ljeta treba povećati unos određenog voća
Unatoč očitim benefitima, nije svejedno koje voćke konzumirate ljeti. Našem tijelu u ovom su razdoblju potrebne velike količine vode, aminokiselina i vitamina koji jačaju imunitet i štite od naših sezonskih infekcija. Da bismo osigurali unos svih potrebnih nutrijenata, doktorica znanosti iz kliničke prehrane i certificirana nutricionistica, Stephani Johnson, preporučuje konzumaciju ove 3 vrste voća.
Borovnice
Borovnice su apsolutni ‘must have’ tijekom ljetnih dana, i to ponajviše zbog obilja antocijaninom, antioksidansom koji štiti organizam od oksidativnog stresa (čitaj: neravnotežu uzrokovanu rastom slobodnih radikala, a smanjenjem antioksidansa). Uz to, borovnice jačaju imunitet zahvaljujući vitaminu C, pa su savršeni saveznik kada izlazimo iz uobičajene rutine.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Lubenica
Lubenicu često nazivaju ‘kraljicom ljeta’, što nimalo ne čudi s obzirom na niz zdravstvenih pogodnosti koje donosi tijekom sunčanih dana. Više od 90 posto lubenice čini voda, stoga je najbolji izbor za hidrataciju u vrijeme kada se prekomjerno znojimo. Bogat je izvor kalija i magnezija koji reguliraju krvni tlak, no njezina posebnost ogleda se u aminokiselini koja ima važnu ulogu u zdravlju našeg krvožilnog sustava.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
‘Lubenica je jedna od rijetkih namirnica koja prirodno sadrži citrulin, aminokiselinu koja pridonosi opuštanju krvnih žila i poboljšanom protoku krvi’, rekla je Johnson za Good Housekeeping.
pročitajte još
Jagode
Dok govorimo o vitaminu C, ne smijemo izostaviti jagode. Za mnoge omiljeno ljetno voće ima ključnu ulogu u zaštiti od UV- zračenja, pa je tako važno za zdravlje naše kože i proizvodnju kolagena. Baš poput lubenice, sastoje se pretežito od vode pa se lako probavljaju, a krcate su antioksidansima zbog kojih smanjuju skokove inzulina u krvi.
‘Jagode su izvrstan izvor vitamina C, mangana i prehrambenih vlakana, kao i bioaktivnih spojeva uključujući antocijanine, elaginsku kiselinu i kvercetin, koji doprinose njihovom snažnom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju’, kaže Johnson.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.