Tappwater – inovativna tehnologija filtracije koja uklanja više od 100 tvari iz vode iz slavine
Zbogom herbicidima, kemikalijama, teškim metalima, kloru i kamencu!
Prelazak na vegansku prehranu nije jednostavan no uz dobru pripremu, ne mora biti zastrašujuć.
Osim što se veganska prehrana često preporučuje osobama koje pate od određenih bolesti (pritom mislimo na njenu zdraviju verziju), održivija je za planetu, često je jeftinija od uobičajene, uz to je i najmiroljubivija prehrana, jer se izbjegava konzumacija bilo kakvih životinjskih proizvoda.
S druge strane, ako tek prelazite na takvu vrstu prehrane, moguće je da će biti nekih izazova.
Niti jedna transformacija ne događa se preko noći, tako ni potpuna rekonstrukcija prehrambenog plana. Što, naravno, ne znači da bi trebali odustati od svog plana kad se suočite s jednim od ovih izazova.
Iako se sve više ljudi osvještava po pitanju veganske prehrane i razloga zašto bi se netko hranio na takav način, i dalje ima onih kojima je takvo što neshvatljivo, posebno u našem podneblju. Obiteljski ručkovi, poslovni domjenci, druženja s poznanicima drugačijih stajališta, sve su to situacije u kojima bi moglo doći do razilaženja u mišljenjima. Međutim, vi znate zašto to radite i ne morate nikome objašnjavati zašto vam je nešto na tanjuru, te zašto nešto drugo nije.
Istina je da postoji sve više mjesta na kojima se mogu pojesti veganske opcije, čak i veganski restorani, ali i dalje je ponuda prilično sužena. Ako ljetujete na otocima, posebno onim manjim, vrlo je vjerojatno da ćete morati ponijeti određene namirnice sa sobom (ili otići do prvog većeg grada u blizini).
Voće i povrće uvijek je lako naći, hranu poput riže i pašte također, ali biljni izvori proteina nešto su što se teže nalazi nalazi. Kao i zamjena za mlijeko.
Imajte to na umu kada ste u manjem gradu ili na zabačenijim otocima.
Moguće je da ćete prelaskom na vegansku prehranu više vremena početi provoditi u kuhinji ili misleći na nju. To može biti izazov u početku, kasnije uglavnom nije problem. Odabiranje restorana u kojem ima veganskih opcija, odlazak na putovanje i istraživanje veganske ponude, priprema vlastitih obroka ako je ponuda siromašna, sve je to ono na što možete „gubiti“ vrijeme, pa računajte na to.
Često se za vegansku prehranu veže i nedostatak vitamina B12. Zato ga je potrebno uzimati kao dodatak prehrani. Ponekad i željezo, s obzirom da se ono ponajviše nalazi u namirnicama životinjskog porijekla.
Možda će u početcima biti teško priviknuti okusne pupoljke na namirnice poput tofua, seitana i tempeha, ili znati koje žitarice (i sjemenke) sadrže i dovoljno proteina – poput kvinoje, chia sjemenki i orašastih plodova.
Kako izbalansirati da u jednom obroku imate dovoljno proteina, masti i ugljikohidrata, da se ne osjećate gladno i da ne gubite kilograme (osim ako vam to nije cilj)?
Opremite se stručnom literaturom, pitajte nutricionista za plan prehrane (kako biste uštedjeli na vremenu), ili kuhara koji je specijaliziran za vegetarijansku i vegansku prehranu, eksperimentirajte s okusima i začinima, uživajte u svom novom životnom putu.
Također, ako veganstvo uključite u sve vidove svog života, možda će isprva biti teško birati proizvode koji su u skladu s vašim opredjeljenjem (poput sredstava za čišćenje), kozmetiku ili odjeću. Ako ste dosad nosili kožne cipele ili neke krznene predmete, najednom će postati teže odoljeti torbi od brušene kože, svilenoj posteljini ili vunenom džemperu. Prilagodba može potrajati, greške se mogu događati, ali ako se s vremenom osjećate zdravije, energičnije i zadovoljnije živjeti ovako, bit će lakše pregrmjeti i sve izazove koji će se naći na putu.