Iverpan i Atlas Concordea predstavljaju novi showroom u kojem ćete pronaći najljepše pločice
Novi showroom rezultat je dugogodišnje suradnje tvrtke Iverpan i grupacije Atlas Concordea

Samo osam kilometara od Brežica, i dvadesetak minuta vožnje automobilom iz Zagreba, smjestio se veličanstveni dvorac Mokrice, biser slovenske povijesti i kulture. Ovaj renesansni dvorac prvi se put spominje 1444. godine, a njegove osnovne značajke dobio je u 16. stoljeću. Povijest Mokrica fascinantna je i bogata- na njegovom mjestu postojao je rimski vojni položaj poznat kao Romulova utvrda, a kroz stoljeća svjedočio je burnim događajima, uključujući i turske napade.


Današnji dvorac rezultat je stoljetnih nadogradnji i vlasničkih izmjena, s posljednjim plemićima von Gagernima koji su ga posjedovali do Drugog svjetskog rata. Tijekom 20. stoljeća dvorac mijenja vlasnike i svrhe- od plemićkog rezidencijalnog objekta do društvenih funkcija poput staračkog doma, sirotišta, gostionice. Danas je prelijepi kompleks s pokretnim dvorskim mostom reorganizirani hotel s 4 zvjezdice pod upravom Termi Čatež.





Unutar dvorca Mokrice smjestio se i Restoran 1444, s imenom koje jasno odaje počast povijesti mjesta. Omiljeno mjesto brojnih gastronoma, na kraju godine predstavlja jedinstveni zimski meni koji spaja tradicionalne lokalne namirnice s modernom gastronomijom, stvarajući bogat i iskustven doživljaj za svoje goste. Jela, koja s posebnom ljubavi kreira chef Zdravko Andželevski sa svojim timom, u najhladnijem dijelu godine u fokus stavljaju steak, posebno pripremljena svinjska rebrica, meso muflona čiji okus upotpunjuje povrće, sirevi, žitarice lokalnog uzgoja.

”Trudimo se da se u Restoranu 1444 jede sve ono što se uzgaja u ovom dijelu Slovenije u kojem su Mokrice simbol povijesti i gastronomije. Tako mijenjamo meni nekoliko puta godišnje, trudeći se ponuditi bogatstvo okusa u skladu s vremenom kad se u hrani uživa. U najhladnijem dijelu godine tako su u fokusu konkretni komadi mesa, prilozi koji mesu daju posebnu dimenziju, tradicionalne štrukle, kisele salate koje sjedinjuju okuse – kaže chef Andželevski dodajući kako se svaki tanjur poslužen u ovom restoranu sljubljuje s odabranim vinima iz okolice Bizeljskog i Štajerske.
Gastronomi dobro znaju da se u ovom restoranu treba prepustiti doživljaju raznovrsnih okusa. Meni je konkretan, ciljan, tako da birate između 20-ak različito kreiranih tanjura svoj gastro užitak. Tako su u zimskom meniju nalazi Vitello tonnato Carpaccio i chips cikle s domaćim sirom te domaća paštetica s bijelim tartufom i dehidriranim jajetom- sve upotpunjeno hrskavim kruhom s heljdom. Za one koji vole sir, tu je i toplo predjelo – Dvorska štrukla od lokalnog sira i vrhnja upotpunjena “kozjanskim spuhancima”. Glavna jela zimskog menija Restorana 1444 jesu pork belly sa zapečenim grahom, dijonskim umakom i kimchijem. Za one koji vole konkretnije, tu je muflon s pireom od lješnjaka, umakom od vrganja i chips batata. Za one koji ne jedu meso, Andželevski je kreirao divnu fuziju povrća i žitarica Posavja – punjenu papriku s orzom povrćem i kremom poriluka. Uz glavna jela poslužuje se Modra frankinja, Dular i Merlot, Keltis. Slatku “točku na i” ovoga gastro doživljaja stavit će vam poseban desert- “Mokriška viljamovka”, divna kombinacija alkohola i bijele čokolade, koju povezuje kompot od kruške koja raste na stablima koja okružuju dvorac.




”Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. Posjet ovom mjestu nije samo gastronomski užitak nego i putovanje kroz vrijeme, u srednjovjekovne legende i suvremene kulinarske trendove”, kažu u Mokricama, dodajući uz osmijeh kako su ponudom spremni za sve one koji će zagrebački ili ljubljanski advent kombinirati s mjestima na kojima se može dodatno uživati u ugođaju Adventa.
Na ovom se mjestu svakog dana može pojesti nešto fino, doživjeti povijest ali i sadašnjost upotpuniti još jednom atrakcijom- revitalizacijom na termalnom izvoru Termi Čatež na kojem se nalazi kultna Zimska termalna riviera s najvećim toboganom u ovom dijelu Europe, ali i Wellness riviera s kompleksom sauna, koje su jedan od razloga zašto na ovo mjesto u najhladnijem dijelu godine Europljani često dolaze na godišnji odmor.




FOTO: Nikola Zoko