Matcha je dobila konkurenciju – sada se pije japanska hojicha

Miris karamele i orašast okus uz nizak udio kofeina

hojica
INSTAGRAM: @mypiggypalate
Piše Iva Matić
objavljeno 13/07/2025 u 15:00

Ovaj napitak, koji također potječe iz Japana, sve je veći hit u svijetu jer se hojicha latte smatra jako dobrom alternativom kavi. Za razliku od matche (s kojom joj je zajedničko to što obje pripadaju porodici zelenih čajeva), hojicha se prerađuje pečenjem listova i grančica, dok se kod matche radi o parenju.

Hojicha miriše na karamelu

Taj proces pečenja mijenja boju i okus čaja, a oni koji su probali hojicha latte ističu da njezin miris podsjeća na onaj karamele te ima lagan orašast okus. Ne sadrži visok postotak kofeina, pa se može, u manjim količinama, konzumirati i prije spavanja. U Japanu je konzumiraju i djeca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hojicha Co. (@hojicha.co)

Priprema – ne može jednostavnije

Hojichu možete pripremiti tako da dodate jednu čajnu žličicu praha u vruću vodu (oko 80 °C) i pričekate otprilike 30 do 60 sekundi, a onda po želji možete dodati mlijeko, ili neki od začina koje preferirate, a ako volite piti hladni napitak, onda i nekoliko kockica leda.

Ovaj je napitak bogat antioksidansima, utječe dobro na probavni sustav i umiruje. Čak je i chef Suvir Saran izjavio da hojicha nije samo prolazan trend, nego je riječ o “toplom, prženom rođaku matche”. Opisao ju je kao kremastu, umirujuću, i nadodao da podsjeća na kavu.

Vidi sve