Mikrobiota: Jednostavan trik za pojačavanje učinka probiotika u jogurtu
Obični jogurt nije za svakoga. Nekim ljudima treba nešto malo više. Dodavanjem meda ili voća, jogurt postaje slađa hrana, a istovremeno zadržava dobrobiti koje fermentirana hrana pruža našem probavnom sustavu

Fermentirana hrana poput jogurta izvrsna je za vaš probavni i imunološki sustav. Olakšavajući njihovu konzumaciju i uključivajući ih u svoju svakodnevnu prehranu, pomoći ćete svom želucu i crijevima da bolje funkcioniraju i postanu otporniji.
Jogurt kao sredstvo zaštite
Različite hranjive tvari koje se nalaze u fermentiranom jogurtu vrijedni su saveznici vašeg probavnog sustava. Jačanjem crijevnog sustava bit ćete otporniji na bakterije poput salmonele.
“Naši probavni enzimi, želučana kiselina i žuč koju luče naša crijeva igraju ulogu u zaštiti naših organa od infekcija i trovanja hranom”, kaže Hanna Holscher, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Illinois, u kolumnama Verywell Healtha.
pročitajte još
Dok većinu bakterija uništava probavni sustav, mnogi probiotici prisutni u fermentiranoj hrani mogu preživjeti i tako doprinijeti našem blagostanju.
Prema riječima dijetetičarke Dolores Woods iz Instituta za javno zdravstvo u Houstonu u Teksasu, ljudi koji redovito jedu takvu hranu ne bi se trebali brinuti oko uništavanja probiotika. Štoviše, kaže se da su ovi nutrijenti vrijedni saveznici u borbi protiv srčanih bolesti, osteoporoze i dijabetesa.
Zašto dodavati med ili voće u jogurt
Međutim, obični jogurt nije za svakoga. Ali postoji nekoliko načina da ga učinite ugodnijim, a da i dalje iskoristite sve njegove prednosti. Dodavanjem orašastih plodova, voća ili meda možete ublažiti okus uz dodavanje zdravih sastojaka.

Međutim, med je i dalje dodani šećer u prehrani. Važno je paziti na svoj unos. Hanna Holscher podsjeća nas: “Jedna čajna žličica meda sadrži 64 kalorije, od kojih su mnoge šećeri. Ovisno o vašim dnevnim potrebama za kalorijama, to bi lako moglo predstavljati trećinu vaših dnevnih potreba.”
Dijetetičarka Dolores Woods preporučuje da sami dodajete med u jogurt, a ne da se oslanjate na komercijalno dostupne jogurte zaslađene medom. Oni mogu sadržavati umjetna sladila.
Ovaj tekst objavljen je na portalu Marie Claire France.





