Stigla je sezona toplih juha: Obožavat ćete ovu kremastu poslasticu od pečene paprike i mrkve

Mi jedva čekamo isprobati je, a vi?

kremasta juha za jesen, Marie Claire Hrvatska
PlantYou
Piše Ana-Lena Cvitanušić
objavljeno 13/10/2025 u 18:00

Jesen nam je stigla, što ujedno znači da u svoje dnevne obroke želimo uključiti ukusne i tople juhe. Već znamo da redovito konzumiranje povrtnih juha ima niz benefita za našu probavu i imunitet, a osobito u vrijeme kada se borimo s prehladama i drugim sezonskim tegobama.

Brzo i puno jesenskih okusa

Naravno, ništa ne može nadmašiti domaću juhu iz vlastite kuhinje, pa smo se potrudili pronaći recept koji ćete pripremiti u tren oka, a uistinu je ukusan.

PlantYouPlantYou

Sočna kombinacija pečene paprike i mrkve za jesenske dane!

Omiljena food blogerica Carleigh Bodrug, koja stoji iza popularne platforme PlantYou, poznata je po svojim održivim, biljnim receptima koje na Instagramu vjerno prati više od pet milijuna ljudi! A s obzirom na to da smo već duboko uronili u jesenske dane, odlučili smo izdvojiti njezin viralni recept za juhu iz 2024. godine, koji je dosegao gotovo 50 milijuna pregleda!

Nećemo vas dugo držati u neizvjesnosti – riječ je o preukusnoj juhi od pečene paprike i mrkve! Da, dobro ste čuli, ova kremasta jesenska poslastica donosi vam pregršt benefita – od vlakna i antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upalnih procesa, pa sve do vitamina C i famoznog beta-karotena koji potpomaže imunitet. Uz to, za pripremu će vam biti potrebno tek nekoliko ključnih sastojaka, a morat ćete izdvojiti manje od sat vremena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carleigh Bodrug (@plantyou)

U nastavku donosimo Carleighin proslavljen recept, dovoljan za 4–6 porcija, a za koji ne sumnjamo da će postati vaš ultimativan go-to obrok za jesenske dane. Uživajte!

Recept za najukusniju juhu od pečene paprike i mrkve

Sastojci:

  • 1 žuta glavica luka, grubo nasjeckana

  • 2 mrkve, grubo nasjeckane

  • 4 crvene paprike, narezane na veće komade

  • 1 šalica cherry rajčica

  • 1 glavica češnjaka, prepolovljena po širini

  • sol i papar, po želji

  • 1-2 grančice svježeg timijana

  • 1-2 grančice svježeg ružmarina

  • 1 šalica povrtnog temeljca

  • 1 šalica kokosovog ili sojinog mlijeka

     Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 °C i obložite lim papirom za pečenje.

  2. Na lim rasporedite luk, mrkvu, papriku, cherry rajčice i glavicu češnjaka. Pokapajte ga maslinovim uljem (po želji), posolite, popaprite te dodajte timijan i ružmarin.

  3. Stavite peći na 25–30 minuta, dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.

  4. Istisnite pečeni češnjak iz ljuske u blender, dodaj ostalo povrće, temeljac i kokosovo (ili sojino) mlijeko.

  5. Sve izmiksajte dok ne dobijete glatku krem juhu. Po potrebi dosolite i popaprite.

  6. Poslužite toplo, s kriškom hrskavog kruha.

Mario Mandarić iznenadio priznajem: “Sve se manje vidim u kuhinji…”

U kampanji za novu Xiaomi 15T seriju, čiji je slogan “Detalji koji čine razliku”, a koja donosi prvi 5× periskopski telefoto zoom u T seriji, pojavio se Mario Mandarić, jedan od najpoznatijih chefova domaće scene. Njegova predanost detaljima kojima u kuhinji stvara vrhunska jela, savršeno oslikava filozofiju Xiaomi 15T Pro serije jer su upravo detalji ti koji oblikuju iskustva za pamćenje

Vidi sve