Slavne slastičarnice svijeta zbog kojih je život još slađi

Od macaronsa u Parizu do baklave u Turskoj

slastičarnice svijeta
INSTAGRAM: @pierrehermeofficial
Piše Iris Hazler Šanko
objavljeno 26/10/2025 u 12:00

Postoje mjesta gdje miris karamele i svjetlucavog šećera nije samo mamac za prolaznike nego i kulturni fenomen. Neke slastičarnice nalaze se na popisu obaveznih destinacija, druge pomiču granice i izmišljaju kolače koji postaju viralni, a treće skrivaju recepte koji se prenose generacijama. Donosimo šest pomno odabranih, različitih i nezaboravnih mjesta koje svako na svoj način dokazuje da je život slađi kad ga začinite vrućim kremama, hrskavim lisnatim tijestima i zanatskom strašću.

Pierre Hermé, Pariz – majstor koji je macaronu podario novu dimenziju

Kad govorimo o modernoj pariškoj slastičarskoj sceni, ime Pierre Hermé stoji pri vrhu. Njegovi macaronsi i kolači redefinirali su okus i estetiku poslastica. Hermé se u svijetu slastica često spominje kao vizionar koji spaja tehniku i neočekivane kombinacije okusa. Njegove boutique patisseries u Parizu (i diljem svijeta) jednako su atraktivne i fotogenične kao i njegovi proizvodi, a kutije s macaronsima izgledaju poput malih dragulja. Ako idete u Pariz zbog slastica, Hermé je nezaobilazan.

slastičarnice svijeta marie claire hrvatskaINSTAGRAM: @pierrehermeofficial slastičarnice svijeta marie claire hrvatskaINSTAGRAM: @pierrehermeofficial

Dominique Ansel Bakery, New York – mjesto gdje se rodio cronut

Dominique Ansel preuzeo je tradicionalnu francusku tehniku i dodao dozu modernog showmana. Rezultat je među najpoznatijim slastičarskim izumima posljednjeg desetljeća: cronut, hibridna senzacija koja je 2013. pokrenula globalnu pomamu i učinila Anselovu pekarnicu u SoHou obaveznom postajom za sve ljubitelje slatkog. Njegova pekarnica svojevrstan je laboratorij za zabavne, vizualno upečatljive poslastice, idealne za fotografiranje i savršen Instagram feed.

Pastéis de Belém, Lisabon – tajna receptura

U Lisabonu, tek nekoliko koraka od grandioznog samostana Mosteiro dos Jerónimos, stoji Fábrica dos Pastéis de Belém, mjesto poznato po izvornim pastel de nata kolačićima. Pripremaju se prema tradicionalnoj formuli iz 1837. a dugački redovi dio su rituala. Blago karamelizirani vrhovi hrskavih listića tijesta razlog su zašto će ljubitelji slastica s radošću čekati na svoj red.

slastičarnice svijeta marie claire hrvatskaINSTAGRAM: @pasteisbelem

Sacher Café, Beč – povijest u kriški torte

Nema puno slastica koje su postale pravi simbol nekoga grada poput Sacher torte. Ova torta, koju je navodno 1832. skovao mladi Franz Sacher, postala je simbol slastičarskog umijeća i dan-danas se priprema po autentičnoj recepturi u Hotelu Sacher. Poslužena uz bezmasni šlag, Sacher torta slatka je lekcija o tradiciji i Austro-Ugarskoj kulturi.

slastičarnice svijetaINSTAGRAM: @sacherhotels slastičarnice svijetaINSTAGRAM: @sacherhotels

Pâtisserie Sadaharu Aoki, Tokyo – japanski minimalizam u francuskom ruhu

Sadaharu Aoki primjer je kako dva kulinarska svijeta mogu stvoriti nešto novo i suptilno: japansku preciznost i francusku tehniku. Aoki eksperimentira s matchom, yuzuom, crnim sezamom i drugim japanskim okusima u klasičnim francuskim formama kao što su eclaires, tartes i macarons. Estetski, njegovi kolači očišćeni su od suvišnog, gotovo skulpturalni, što ih čini izuzetno fotogeničnima, a okusi izbalansirani i neočekivano profinjeni.

Güllüoğlu, Gaziantep – baklava kao zanat

Ako želite razumjeti dimenziju klasičnih orijentalnih slastica, Gaziantep u Turskoj često se spominje kao svjetska meka baklave, a obitelj Güllüoğlu jedna je od najpoznatijih adresa. Njihova tradicija pečenja i slaganja tisuća tankih listova tijesta s pistacijama i šećernim sirupom prenosi se preko generacija. Güllüoğlu je ime koje mještani i putnici traže kad žele autentično, ručno rađeno iskustvo baklave. Za razliku od europskih vitrini, ovdje je slastica i ceremonija i gotovo obred: hrskavo, ljepljivo i intenzivno ukusno.

Slastičarnica može biti i performans: ponekad treba strpljenja (Pastéis de Belém), ponekad planiranja (Pierre Hermé i njegove limitirane kolekcije), a nekad biti spreman na instantnu viralnu gužvu (Dominique Ansel u njegovim najpopularnijim momentima). Savjet za putnice: istražite radno vrijeme, dođite ranije za svježe pečeno i pripremite mobitel za snimanje, ali ne zaboravite: prava čar leži u zalogaju, a ne u fotografiji.

 

Vidi sve