Krumpir i ružmarin u glavnoj ulozi: Recept za focacciu koju ćete poželjeti peći svake nedjelje

Focaccia s krumpirom i ružmarinom nije samo jelo – to je osjećaj sreće! Donosimo recept koji će postati dio vaše rutine vikendom

focaccia
Piše Iris Hazler Šanko
objavljeno 03/08/2025 u 11:00

Postoje recepti koji nas vraćaju jednostavnosti. Onom osjećaju kad kuhinjom zavlada miris domaćeg kruha, a u pozadini lagano svira talijanski jazz s vinila koji ste slučajno našli na buvljaku.

Ova krumpirova focaccia s ružmarinom nije samo zalogaj – ona je emocija

Inspirirana talijanskom tradicijom juga, gdje se i najskromniji sastojci pretvaraju u spektakl okusa, ova focaccia spaja hrskavu koricu, kremastu mekoću tanko narezanih krumpira i miris svježe ubranog ružmarina.

Savršena je za kasne ljetne večere na balkonu, posluživanje uz čašu bijelog vina, ili kao središnji dio vikend ručka s prijateljima. Ono što ovu focacciu čini posebnom jest način pripreme tijesta koje se ne mijesi i koje fermentira u hladnjaku – rezultirajući laganom i prozračnom teksturom koja savršeno nosi sloj zlatnih krumpira.

Priprema nije brza, ali je vrlo jednostavna – i u tome je upravo čar

Tijesto se priprema unaprijed, ostavlja da raste dok vi planirate ostatak dana, a zatim ga nježno raspoređujete po plehu, bez žurbe. Sve što vam treba jest malo vremena, kvalitetno maslinovo ulje i volja da u vlastitoj kuhinji stvorite nešto što podsjeća na komadić Italije.

Focaccia s ružmarinom – sastojci:

  • 675 g bijelog brašna za dizana tijesta
  • 1 paketić instant suhog kvasca
  • 1 žlica soli
  • 630 ml tople vode
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje i kapanje)
  • 1 kg (oko 6) srednjih voštanih krumpira, oguljenih i tanko narezanih
  • 6 grančica svježeg ružmarina, samo listići
  • krupna morska sol za posipanje

Priprema

Korak 1:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i sol. Dodajte toplu vodu i pjenjačom miješajte dok smjesa ne postane ljepljiva. Zatim nastavite lopaticom ili strugačem za tijesto i miješajte dok se sve ne poveže – tijesto ne treba mijesiti.

Korak 2:

Nauljite dno velike plastične posude s poklopcem. Prebacite tijesto u posudu, poklopite i stavite u hladnjak na najmanje 3–4 sata, a idealno preko noći.

Korak 3:

Izvadite tijesto iz hladnjaka sat vremena prije pečenja. Nauljite veliki lim za pečenje (33 × 46 cm) s 2 žlice maslinova ulja. Prebacite tijesto na lim i lagano ga razmažite rukama – bez pritiskanja. Kad tijesto postane prozračno i počne se lagano napuhivati, još jednom ga nakapajte maslinovim uljem i prstima napravite udubljenja. Ostavite da odstoji.

Korak 4:

Zagrijte pećnicu na 230 °C (ili 210 °C s ventilatorom). Krumpir pomiješajte s prstohvatom soli i 1 žlicom maslinova ulja. Ostavite ga da odstoji 10 minuta.

Korak 5:

Posložite ocijeđene krumpire na tijesto u preklapajućim redovima. Posipajte listiće ružmarina, nakapajte dodatno maslinovo ulje i posolite krupnom morskom solju. Pecite 30 minuta, okrećući lim na pola pečenja da bi bilo ravnomjerno pečeno. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz masline, dobar sir ili jednostavno – baš kako jest.

Ako tražite jelo koje izgleda chic, miriše na ljeto i ima okus djetinjstva s mediteranskim štihom – upravo ste ga pronašli. I kao što Talijani kažu – buon appetito!

Vidi sve