Zašto je klice bolje konzumirati obrađene? Uz nekoliko pravila izbjegnite trovanje hranom
Sirovi sastav klica može izazvati trovanje hranom, stoga donosimo kako ih konzumirati

Bezbroj je razloga zašto su klice stekle status ‘nutritivnih bombi’. Proklijalo sjemenje obiluje važnim vitaminima, antioksidansima i mineralima koji pospješuju rad našeg organizma te nam donose niz zdravstvenih benefita.
Istraživanja pokazuju da određene klice pospješuju rad srca i imunološkog sustava, dok neke reguliraju razine šećera u krvi.
Lako se probavljaju, a s obzirom na nizak udio kalorija, mnogi ih koriste u procesu mršavljenja.
Koje klice najčešće konzumiramo?
Među najpopularnijima ističu se klice leće, graha, soje i brokule.
Leća, grah i soja klice bogate su biljnim proteinima, dok su klice brokule izvor sulforafana, antioksidansa koji djeluje u borbi protiv nekoliko vrsta karcinoma. Treba spomenuti i pšenične klice koje obiluju vitaminom E, jednom od najvažnijih antioksidansa koji djeluje povoljno na imunološki sustav, ali i pospješuje izgled naše kože.

Najveća greška pri konzumiranju
Koliko god dobrobiti imale, klice mogu biti štetne za organizam ukoliko ih ne konzumiramo pravilno. Sirovi sastav klica rotkvice, suncokreta i lucerke u kombinaciji s toplim uvjetima klijanja mogu izazvati trovanje hranom.
Naime, vlažni uvjeti povećavaju mogućnost za razvoj bakterija, a samim time i štetnih infekcija koje mogu izazvati povraćanje, povišenu temperaturu, dijareju te oštre bolove u stomaku. Ove nuspojave posebno su štetne za osobe starije životne dobi, ali i trudnice.
Neke od najčešćih bakterija uzrokovanih konzumiranjem sirovih klica jesu:
- Salmonela
- Escherichia coli
- Listeria monocytogenes
Kako najbolje konzumirati klice?
Da biste izbjegli zarazne bolesti i infekcije, klice je najbolje termički obraditi prije uporabe. Postupak je vrlo jednostavan, a mogao bi vas poštedjeti probavnih smetnji.
- Temeljito operite klice u hladnoj vodi
- Dodajte maslac ili ulje na tavu pa zagrijte klice na laganoj vatri. Držite ih tako najmanje 10 minuta.
Pripazite da klice koje kupujete uvijek izgledaju svježe, bez neugodnih mirisa. Korijenje bi trebalo biti u bijeloj boji, a da bi zadržale izvorni izgled i čistoću, najbolje ih čuvajte u hladnjaku.
pročitajte još