Na blagdanskom stolu gotovo je nemoguće zamisliti ručak bez zdjelice francuske salate. I dok je kod nas doživljavamo kao nezaobilazni božićni klasik, često se postavlja isto pitanje – postoji li uopće razlika između francuske i ruske salate ili je riječ o istom jelu s dva imena?
Iako ih danas mnogi koriste kao sinonime, priča je ipak nešto složenija i zanimljivija.
Kako je nastala “francuska” salata
Zanimljivo je da francuska salata, barem u obliku u kojem je poznajemo u Hrvatskoj i regiji, zapravo nema puno veze s Francuskom. Njezini korijeni vežu se za rusku kuhinju i poznatu salatu Olivier, nazvanu po Lucienu Olivieru, belgijskom chefu koji je sredinom 19. stoljeća radio u Moskvi.
SHUTTERSTOCKFrancuska salata
Originalan recept bio je znatno raskošniji nego današnje verzije. Sadržavao je sastojke poput divljači, kavijara, rakova i posebnog domaćeg umaka nalik majonezi. S vremenom se recept pojednostavljivao, prilagođavao dostupnim namirnicama i putovao Europom, gdje je dobivao nova imena i varijacije.
U našim krajevima ustalio se naziv francuska salata, dok se u nekim drugim zemljama i dalje naziva ruskom.
Ruska vs. francuska – u čemu je razlika
Danas se razlika između francuske i ruske salate najčešće svodi na nijanse u receptu, a ne na potpuno različita jela.
FOTO: ShutterstockRuska salata
Francuska salata, kakvu najčešće poznajemo, temelji se na kuhanom krumpiru, mrkvi, grašku, kiselim krastavcima i jajima, sve povezano majonezom ili mješavinom majoneze i jogurta. Okus joj je blag, kremast i uravnotežen, zbog čega se savršeno uklapa uz mesna jela i pečenja.
Ruska salata često se priprema vrlo slično, ali tradicionalno može uključivati dodatak kuhanog mesa, najčešće piletine ili šunke. U nekim verzijama izostavljaju se jaja, dok se naglasak stavlja na povrće i meso. Upravo taj proteinski dodatak najčešće se navodi kao glavna razlika između ove dvije varijante. Neki vole ubaciti i krumpir kako bi ova salata bila još ukusnija.
Naravno, u praksi granice nisu stroge. Mnogi recepti danas kombiniraju elemente obiju verzija, a svaka obitelj ima svoju “jedinu i pravu” formulu.
Zašto je salata postala blagdanski klasik
Razlog popularnosti francuske salate leži u njezinoj praktičnosti. Može se pripremiti unaprijed, lako se prilagođava većem broju ljudi i savršeno se slaže s gotovo svim blagdanskim jelima. Uz to, riječ je o receptu koji se često prenosi generacijama, s malim tajnama koje se rijetko zapisuju, ali se dobro pamte.
Bilo da je nazivate francuskom ili ruskom, ova salata danas je simbol okupljanja, obiteljskih ručkova i blagdanske nostalgije.
Koncert Maje Šuput ispred JOY Shopping Rugvice bio je vrhunac otvorenja 11. prosinca 2025., ali za posjetitelje sada kreće najzanimljiviji dio prosinca.
Djeci iz Osijeka, Zagreba, Bedekovčine, Ivanca, Karlovca, Pule, Rijeke i Splita iz Zaklade poručili su: "Snaga nije u tome da nikada ne padnemo, nego da svaki puta ustanemo. Vjerujte u sebe jer vaš put je jedinstven, možete promijeniti i sebe i svijet oko vas."