Adaktar proizvodi za oblikovanje obrva ekskluzivno dostupni u BIPA-i
Najtraženiji proizvodi za oblikovanje obrva stigli su na police BIPA prodavaonica diljem Hrvatske
U zemlji u kojoj se more i planine susreću s vinogradima, vino nije samo piće nego i kultura, baština te način života
U Hrvatskoj, vinogradarstvo i vinarstvo dio su kulturne baštine, ali i način na koji se povezuju generacije, od obiteljskih stolova pa sve do modernih podruma u kojima se tradicija spaja s inovacijom.
Posjet vinariji zato nikad nije samo degustacija vina nego i iskustvo koje uključuje mirise, rajske poglede te razgovore s vinarima čije ruke pamte svaku berbu. U tim trenucima, dok ispijate gutljaj malvazije, terana ili rizlinga, osjećate kako se prostor i vrijeme stapaju u tekuću priču. A hrvatske vinske ceste vode vas upravo do tih priča – od Istre, preko Plešivice, do Pelješca i Zagorja.
Na sjeverozapadu Istre, u dolini Vale, obitelj Kozlović već više od stoljeća njeguje vinograde i stvara vina koja su postala sinonim za istarsku malvaziju, teran i muškat momjanski. Četiri generacije, od 1904. do danas, posvetile su se istom cilju: očuvanju autohtonih sorti, uz stalno usavršavanje u znanju i tehnologiji. Njihova filozofija je jednostavna: vino je plod zemlje, loze i vinara, a vinogradi najveće blago koje se prenosi kao obiteljska baština.
Vinarija se smjestila na brežuljku s kojeg se pruža pogled na vinograde i polja lavande, pa posjet ovdje podsjeća na dolazak u komadić raja. Moderno arhitektonsko zdanje, stapajući se s krajolikom, stvara prostor u kojem se tradicija i suvremenost susreću, a svaka čaša Kozlović vina postaje hommage Istri, njenim bojama, mirisima i okusima.
Smještena iznad Momjana, na 275 metara nadmorske visine, vinarija Kabola pruža poglede koji oduzimaju dah – prema Alpama, Dolomitima i moru. No ono što Kabolu čini posebnom nije samo pejzaž nego i način na koji pristupaju vinu. Još od 1891. godine, ova obitelj razvija vinarsku tradiciju, a danas su poznati po jedinstvenom stilu: fermentaciji i odležavanju vina u amforama.
Njihova malvazija i teran, oblikovani dugim kontaktom s kominom i talogom, dobivaju posebnu slojevitost, plemenitost i aromatsku dubinu. Tlo bogato glinom i laporom daje vinima karakter, a svaki gutljaj Kabole otkriva bogatstvo prirode i umijeća vinara. Posjet ovoj vinariji doživljaj je za sva osjetila – od šetnje vinogradima, do kušanja vina koja nose potpis regije Momjan.
Kad se uputite prema Balama i skrenete s glavne ceste, uske bijele staze dovest će vas do Meneghettija– imanja koje je postalo sinonim za luksuz i hedonizam u Istri. Okružen vinogradima i maslinicima, Meneghetti nije samo vinarija nego i boutique hotel i restoran, mjesto gdje arhitektura od starog kamena i suvremeni luksuz stvaraju atmosferu elegancije i mira.
Ono što Meneghetti čini posebnim jest terra rossa – crvenkasta zemlja bogata mineralima i željezom. Iako naizgled tvrda i siromašna, upravo ona daje snagu i dugovječnost vinovoj lozi, stvarajući vina iznimne arome i karaktera. Uz autohtone sorte, Meneghetti njeguje i međunarodne, a upravo u spoju terroira i modernih enoloških metoda nastaju vina koja osvajaju nagrade diljem svijeta.
Na obroncima Plešivice, nedaleko od Zagreba, nalazi se obiteljska vinarija Korak, poznata po ekološkom pristupu i strasti prema istraživanju novih stilova. Njihovi vinogradi prostiru se na južnim i jugoistočnim padinama vinogradarskog amfiteatra, a male serije vina rezultat su kombinacije tradicije i inovacije.
Korak proizvodi široku paletu, od mirnih i pjenušavih vina, do narančastih vina koja su među najcjenjenijim u Hrvatskoj. Rajnski rizling, sauvignon, chardonnay, crni pinot i syrah dobivaju svoj jedinstveni izraz zahvaljujući terroiru Plešivice i ekološkom uzgoju. Kušanje Korakovih vina otvara cijeli spektar stilova i aroma, a posjet vinariji iskustvo je koje će vas uvjeriti zašto je Plešivica prozvana “hrvatskom Champagne pokrajinom”.
Na Pelješcu, u slikovitom Oskorušnu, obitelj Tolj stvorila je vinariju Saint Hills, koja objedinjuje ljepotu krajolika i enološku strast. Smještena u staroj kamenoj kući okruženoj vinogradima Dingača i Postupa, vinarija odiše poviješću i autentičnošću.
Saint Hills nastoji dosegnuti enološko savršenstvo, učeći i nadograđujući znanje svake godine. Njihova vina odražavaju jedinstvene uvjete Pelješca – kamenito tlo, obilje sunca i blizinu mora. Kušati Saint Hills znači okusiti krajolik, ali i obiteljsku priču u kojoj ljubav prema vinu prelazi u gotovo duhovnu potragu.
U srcu Zagorja, nedaleko od Krapine, Vuglec Breg spaja turizam i vinogradarstvo u jednu skladnu cjelinu. Ovdje vinogradi nisu samo proizvodni resurs nego i dio krajolika i atmosfere. Od 2003. godine, obitelj Vuglec razvija vinariju koja danas proizvodi vrhunska vina i pjenušce s prepoznatljivim pečatom regije.
Na četiri hektara zemljišta posađeno je oko 16 000 trsova, a od njihovog grožđa nastaju pjenušci rađeni klasičnom “šampanjskom” metodom te vina poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, graševine, sauvignona, pinota crnog, frankovke i cabernet sauvignona. Posjet Vuglec Bregu prilika je za šetnje vinogradima, sudjelovanje u berbi i druženje s domaćinima uz autentične zagorske specijalitete, i naravno, vrhunska vina.
Svaka vinarija u Hrvatskoj nosi vlastiti potpis: od luksuznih istarskih imanja do intimnih zagorskih podruma, od hrabrih eksperimenata Plešivice do klasičnih tradicija Pelješca. Hrvatska vinska scena posljednjih je desetljeća doživjela procvat, a domaće vinarije sve se češće nalaze na svjetskim kartama enoloških znalaca.
Zato, kad sljedeći put poželite otkriti Hrvatsku na drukčiji način, krenite vinskim cestama. U čaši vina pronaći ćete povijest i emociju, a možda i onu posebnu priču koja će vas pratiti još dugo nakon posljednjeg gutljaja.