Guess who’s back? NYX Professional Makeup ponovno u Hrvatskoj!
Od svog osnutka u Los Angelesu 1999. godine, NYX Professional Makeup poznat je kao brend koji pomiče granice u beauty industriji
Ove jeseni Cantilly ulazi u novu kulinarsku etapu – pod vodstvom novog chefa Luke Džamarije
U Samoboru, tik iznad slikovitog centra, smjestio se Cantilly Garden Restaurant – mjesto koje već na prvi pogled otkriva da je sve samo ne običan restoran. Povijesna vila izgrađena 1918. godine, obnovljena s posebnom pažnjom prema tradiciji i zakonima restauracije, danas blista u svojoj punoj ljepoti. Iza njezinih zidova isprepliću se priče – gastronomske, ljubavne, povijesne i vinske – dok prostrane terase i zeleni vrt pružaju savršenu kulisu za bijeg od gradske vreve.
Ove jeseni Cantilly ulazi u novu kulinarsku etapu – pod vodstvom novog chefa Luke Džamarije. Mladi kuhar iz Mokošice kod Dubrovnika već sa 17 godina krenuo je brusiti svoju karijeru u velikim kuhinjama diljem svijeta. Nakon iskustva u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, luksuznom resortu Anantara u Omanu i vodećim hrvatskim hotelima i restoranima, Luka je u dobi od samo 25 godina postao jedan od najmlađih executive chefova u zemlji.
Vodio je timove od pedesetak kuhara, kreirao degustacijske menije i sudjelovao u gala večerama s poznatim imenima regionalne i svjetske gastro scene, a danas svoju strast i znanje donosi u Samobor.
“Inspiracija za jesenski menu bile su mi boje jeseni, tradicija i sezonske namirnice Samobora i Zagrebačke županije, oplemenjene svjetskim tehnikama i dodacima, te sama sezonalnost vrta našeg restorana i OPG-ova iz okolice s kojima blisko surađujemo”, ističe Luka.
Rezultat su jela koja istovremeno odaju počast lokalnom terroiru i donose dašak suvremenog fine dininga. Jesenski menu prožet je bojama i okusima sezone, pa na tanjurima dominiraju šumske note, zemljani tonovi i svježina plodova iz vrta. Marinirana jadranska riba s agrumima i ikrom pastrve otvara priču o jadranskom podneblju u modernoj interpretaciji, dok ragout od srnetine s njoketima i prahom od maline spaja divljač s neočekivanim, profinjenim aromama. Jelen file u raskošnoj kombinaciji s kremom i confitom od buče te demiglaceom sa šljivama evocira toplinu jeseni i daje novu dimenziju tradicionalnim jelima kontinentalne Hrvatske.
Vegetarijanski tanjuri nose jednaku pažnju i kreativnost – primjerice poriluk serviran u više tekstura ili kreativna reinterpretacija mrkve u četiri varijante, koji pokazuju kako se jednostavna namirnica može pretvoriti u pravo gastronomsko iznenađenje.
Slatka završnica menija oslanja se na poznate klasike u novom ruhu – od crumblea od pečenih jabuka i šljiva sa sladoledom od cimeta, koji priziva mirise domaće kuhinje, do jesenske Pavlove sa sezonskim voćem i laganom veganskom meringom. Poseban je i desert posvećen hrvatskoj tradiciji – “šnenokla” reinterpretirana na suvremeni način, s bermetom kao aromatičnim hommageom samoborskoj baštini.
Za potpun doživljaj tu su i pažljivo osmišljeni degustacijski meniji – Garden, koji naglašava čistu esenciju povrća i sezonskih proizvoda vrta, te Land, koji odaje počast mesu i ribi, interpretiranima kroz moderne tehnike i profinjene kombinacije. Uz svaki slijed, sommelier nudi pomno odabrane vinske pratnje iz bogate vinske kuće s više od 450 etiketa, koje dodatno zaokružuju iskustvo i povezuju tanjur s čašom.
Cantilly je više od restorana – to je mjesto gdje se prošlost susreće s budućnošću, gdje priroda i održivost oblikuju gastronomiju. Dolazak Luke Džamarije označava novo poglavlje – svježe, kreativno i puno života – u kojem Samobor postaje nezaobilazna gastro destinacija.