Francuski tost: omiljen doručak u slatkoj varijanti s bademima i medom

Mi ga jedva čekamo isprobati, a vi?

slatki francuski tost, Marie Claire Hrvatska
Pinterest
Piše Ana-Lena Cvitanušić
objavljeno 06/12/2025 u 16:00

Doručak je najvažniji obrok dana, pa smo zato uvijek u potrazi za jednostavnim receptima koji će nas dugo držati sitima, a pritom su nevjerojatno ukusni. Naravno, na pamet nam odmah pada mnogima omiljen francuski tost. Klasičan recept za ovaj popularan obrok najčešće podrazumijeva kriške kruha umočene u kremastu smjesu od jaja, šećera i mlijeka, koje zatim pržimo na tavi dok ne postignemo željenu dozu hrskavosti.

Ipak, ovoga puta pronašli smo još slasniju verziju koju će obožavati svi ljubitelji slatkog, a jednako je jednostavna za pripremu kao i original.

PinterestPinterest

Francuski tost inspiriran aromama badema i meda

Da, ova inovativna verzija francuskog tosta inspirirana je kombinacijom badema i meda, a iza takozvanog Bee Sting recepta stoji Patty Catalano s poznatog portala The Kitchn. Umjesto tradicionalne smjese koja sadrži bijeli šećer i mlijeko, Bee Sting varijanta koristi med kao glavni zaslađivač, dok se kruh oblaže listićima badema koji osiguravaju dodatnu aromu i savršenu hrskavost svaki put.

Ipak, važno je imati na umu da će rezultat biti najbolji ako koristite “jače” kriške kruha, poput pletenice challah, jer običan bijeli kruh neće upiti smjesu jednako dobro. Kako biste ga što prije mogli isprobati, u nastavku donosimo detaljan recept za najukusniji Bee Sting francuski tost.

PinterestPinterest

Recept za najukusniji Bee Sting francuski tost

Sastojci

  • 5 velikih jaja
  • 360 ml punomasnog mlijeka, pola–pola (mlijeko i vrhnje), slatkog vrhnja — ili kombinacija navedenog
  • 120 ml meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice bademovog ekstrakta
  • 1/2 žličice košer soli (ili blage kuhinjske soli)
  • 140 g  listića badema
  • 1 mala neizrezana pletenica challah kruha ili brioche, narezana poprečno na kriške debljine 2–2,5 cm
  • 4 žlice maslaca, podijeljeno (plus još malo za posluživanje)
  • šećer u prahu i javorov sirup
Priprema
  • Zagrij pećnicu na 95 °C. Na lim za pečenje stavite rešetku na koju ćete slagati tost.
  • U dubljoj posudi ili kalupu dobro razmutite jaja, mliječni proizvod po izboru, med. ekstrakt vanilije, bademov ekstrakt i sol.
  • Miješajte dok se sve potpuno ne stopi te dok se med ne otopi.
  • U široki tanjur ravnomjerno rasporedite listiće badema.
  • Dvije kriške kruha umočite u smjesu od mlijeka i jaja, jednom ih okrenite, i držite oko deset sekundi po svakoj strani. Kriške ne smiju biti premekane i raspadati se.
  • Podignite ih i pustite da se višak smjese ocijedi.
  • Položite ih na bademe i lagano pritisnite da se listići zalijepe na jednu stranu kruha.
  • U velikoj tavi s neprianjajućim dnom rastopite 1 žlicu maslaca na srednjoj temperaturi.
  • Posložite kriške na tavu, s bademima okrenutim prema dolje.
  • Pržite 2-3 minute, dok dno ne postane zlatno i hrskavo.
  • Zatim okreni tei prži još 2-3 minute, dok i druga strana lijepo ne potamni.
  • Uklonite eventualne komadiće badema iz tave, dodajte žlicu maslaca i ponovite postupak dok ne potrošite sve kriške.
  • Na kraju sve posipajte šećerom u prahu i javorovim sirupom te uživajte u jelu!
Vidi sve