Energy boost prije radnog dana: 3 jesenska ukusna i zdrava doručka
Pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih opcija

Ako vam nedostaje inspiracije za hranjive doručke i jutarnji ste tip osobe koji uživa u njima, donosimo vam tri opcije za hranjive, energy boost doručke.
Energy boost doručak kao najbolji početak dana
Jesen je vrijeme u kojem nam treba pravi kick energije da nam imunitet ne bi oslabio te da bi povratak obvezama i novom početku bio što lakši. Jedan od najboljih načina na koji to možemo napraviti jest prilagoditi svoju prehranu godišnjem dobu, uvrstiti sezonske namirnice i jesti raznovrsnu hranu punu vitamina. Samim time, imat ćemo više energije, veću sposobnost koncentracije i osjećat ćemo se bolje.
Pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih opcija.
pročitajte još
Tost s avokadom i jajima
Počet ćemo s jednim, sada već klasikom. Tost s avokadom i jajima idealan je doručak jer je bogat esencijalnim tvarima koje podižu raspoloženje i održavaju energiju tijekom dana. Avokado je pun zdravih masti, vlakana i vitamina, a jaja su odličan izvor proteina i također – vitamina. Integralni kruh daje onaj prijeko potreban unos ugljikohidrata, kako bi naš mozak mogao dobro funkcionirati tijekom radnog dana.
- 2 šnite integralnog kruha
- 2 jaja
- 1/2 avokada, zgnječenog
- prstohvat soli i crnog papra
- malo soka od limuna
Priprema
- Prepecite šnite kruha u tosteru.
- Na maloj tavi ispecite omlet od 2 jaja.
- U zdjelici izgnječite polovicu avokada i začinite solju, crnim paprom te s nekoliko kapi limunovog soka.
- Namažite izgnječeni avokado na tost.
- Na vrh stavite pečena jaja i – voila! Brzo i fino.
Topla zobena kaša s jabukom, cimetom i pečenim lješnjacima
Ovo je idealan odabir doručka za jesen jer grije, daje dugotrajnu energiju te obiluje vlaknima, vitaminima i zdravim mastima.
Sastojci
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice mlijeka (ili biljnog mlijeka – sojino, bademovo, zobeno)
- 1 jabuka (narezana na kockice)
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića (po želji)
- 1 žlica meda
- 1 šaka pečenih lješnjaka (možete ih i nasjeckati)
Priprema
- U lončiću zagrijte mlijeko, pa potom dodajte zobene pahuljice. Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta miješajući.
- Dodajte narezanu jabuku, cimet i muškatni oraščić te kuhajte još nekoliko minuta dok jabuka ne omekša.
- Na kraju umiješajte žličicu meda i odmaknite lončić sa štednjaka.
- Usujte kašu u zdjelicu i dodajte pečene lješnjake.
- Jedite dok je još toplo i uživajte u pravom comfort jesenskom doručku.
Namaz od kestena s integralnim kruhom
Kesten kao plod jeseni prava je mala riznica zdravlja. Potiče probavu i koristi se kao pomoć kod probavnih tegoba, smanjuje masnoću u krvi, a idealan je izbor i za sve koji pate od celijakije.
Sastojci
- 100 g očišćenih kuhanih kestena
- 50–70 g mlijeka (običnog ili biljnog)
- 2 jušne žlice meda
- 20 g ulja od sjemenki lana
- malo cimeta, a može i komadić mahune vanilije
Priprema
- Kestene stavite u lončić, prelijte ih biljnim mlijekom, dodajte cimet i vaniliju, pa kuhajte dok sasvim ne omekšaju 15 minuta.
- Maknite sa štednjaka i izgnječite ih vilicom.
- Dodajte med i ulje te izmiksajte sve štapnim mikserom.
- Mažite na integralni kruh. Ovaj će vas doručak zasigurno zasititi i dati vam prijeko potrebnu energiju za dan.