Energy boost prije radnog dana: 3 jesenska ukusna i zdrava doručka

Pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih opcija

3 energy boost doručka, Marie Claire Hrvatska
Instagram: @elodieromy
Piše Iva Matić
objavljeno 11/09/2025 u 11:00

Ako vam nedostaje inspiracije za hranjive doručke i jutarnji ste tip osobe koji uživa u njima, donosimo vam tri opcije za hranjive, energy boost doručke.

Energy boost doručak kao najbolji početak dana

Jesen je vrijeme u kojem nam treba pravi kick energije da nam imunitet ne bi oslabio te da bi povratak obvezama i novom početku bio što lakši. Jedan od najboljih načina na koji to možemo napraviti jest prilagoditi svoju prehranu godišnjem dobu, uvrstiti sezonske namirnice i jesti raznovrsnu hranu punu vitamina. Samim time, imat ćemo više energije, veću sposobnost koncentracije i osjećat ćemo se bolje.

Pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih opcija.

Tost s avokadom i jajima

Počet ćemo s jednim, sada već klasikom. Tost s avokadom i jajima idealan je doručak jer je bogat esencijalnim tvarima koje podižu raspoloženje i održavaju energiju tijekom dana. Avokado je pun zdravih masti, vlakana i vitamina, a jaja su odličan izvor proteina i također – vitamina. Integralni kruh daje onaj prijeko potreban unos ugljikohidrata, kako bi naš mozak mogao dobro funkcionirati tijekom radnog dana.

3 energy boost doručka_Marie Claire HrvatskaInstagram: @kyliesbakes Sastojci

  • 2 šnite integralnog kruha
  • 2 jaja
  • 1/2 avokada, zgnječenog
  • prstohvat soli i crnog papra
  • malo soka od limuna

Priprema

  1. Prepecite šnite kruha u tosteru.
  2. Na maloj tavi ispecite omlet od 2 jaja.
  3. U zdjelici izgnječite polovicu avokada i začinite solju, crnim paprom te s nekoliko kapi limunovog soka.
  4. Namažite izgnječeni avokado na tost.
  5. Na vrh stavite pečena jaja i – voila! Brzo i fino.

Topla zobena kaša s jabukom, cimetom i pečenim lješnjacima

Ovo je idealan odabir doručka za jesen jer grije, daje dugotrajnu energiju te obiluje vlaknima, vitaminima i zdravim mastima.

Sastojci

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2 šalice mlijeka (ili biljnog mlijeka – sojino, bademovo, zobeno)
  • 1 jabuka (narezana na kockice)
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića (po želji)
  • 1 žlica meda
  • 1 šaka pečenih lješnjaka (možete ih i nasjeckati)

3 energy boost doručka, Marie Claire HrvatskaInstagram: @porridge_perfection

Priprema

  1. U lončiću zagrijte mlijeko, pa potom dodajte zobene pahuljice. Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta miješajući.
  2. Dodajte narezanu jabuku, cimet i muškatni oraščić te kuhajte još nekoliko minuta dok jabuka ne omekša.
  3. Na kraju umiješajte žličicu meda i odmaknite lončić sa štednjaka.
  4. Usujte kašu u zdjelicu i dodajte pečene lješnjake.
  5. Jedite dok je još toplo i uživajte u pravom comfort jesenskom doručku.

Namaz od kestena s integralnim kruhom

Kesten kao plod jeseni prava je mala riznica zdravlja. Potiče probavu i koristi se kao pomoć kod probavnih tegoba, smanjuje masnoću u krvi, a idealan je izbor i za sve koji pate od celijakije.

3 energy boost doručka_Marie Claire HrvatskaInstagram: @douce.france

Sastojci

  • 100 g očišćenih kuhanih kestena
  • 50–70 g mlijeka (običnog ili biljnog)
  • 2 jušne žlice meda
  • 20 g ulja od sjemenki lana
  • malo cimeta, a može i komadić mahune vanilije

Priprema

  1. Kestene stavite u lončić, prelijte ih biljnim mlijekom, dodajte cimet i vaniliju, pa kuhajte dok sasvim ne omekšaju 15 minuta.
  2. Maknite sa štednjaka i izgnječite ih vilicom.
  3. Dodajte med i ulje te izmiksajte sve štapnim mikserom.
  4. Mažite na integralni kruh. Ovaj će vas doručak zasigurno zasititi i dati vam prijeko potrebnu energiju za dan.
Vidi sve