Cimet rolice: Kako da vam omiljen jesenski desert uvijek uspije

Jedva ih čekamo isprobati!

cimet rolice
Pinterest
Piše Ana-Lena Cvitanušić
objavljeno 04/09/2025 u 14:00

Bliži nam se jesen, a mi smo se zaželjeli sezonskih deserata uz koje lakše podnosimo tmurne kišne dane. Prvo mjesto već godinama odnose preukusne cimet rolice, koje se svojim bogatstvom okusa savršeno uklapaju u jesensku cozy atmosferu.

Društvene mreže prepune su različitih recepata koji obećavaju najbolju teksturu i okus, no ipak se često uhvatimo kako žvačemo pretvrde rolice zagorenog okusa. Zbog toga smo se bacili u potragu za savršenim receptom koji ćete ponavljati iz sezone u sezonu.

Zašto nam cimet rolice često ne uspijevaju

Dva najveća problema kod (loše) pripreme cimet rolica najčešće su tvrdoća i suhoća, a do kojih dolazi zbog nekoliko nespretnih poteza koje lako možete ispraviti. Prije svega, mnogi u pripremi koriste vruće umjesto toplog mlijeka, previše brašna ili peku rolice na previsokoj temperaturi.

Ključ uspjeha je u detaljima, a popularna TikTok slastičarka @sugarspundreamss podijelila je jednostavan, a preukusan recept za cimet rolice, koji su njezini brojni pratitelji već naveliko nahvalili. Način pripreme i sastojke donosimo u nastavku.

@sugarspundreams pumpkin spice cinnamon rolls 🤎🎃 easy recipe: ½ cup warm water (120 ml) 3 tbsp brown sugar (35 g) 1 egg + 1 egg yolk 1 cup pumpkin puree (240g) ¼ cup melted butter (57 g) 3 – 3 ¼ cups all-purpose flour (360-390 g) ½ tsp salt 1 tsp cinnamon (2.5 g) 1/4 tsp nutmeg 1/4 tsp all spice 2 1/4 tsp yeast (7 g) In a bowl, mix warm water, brown sugar, and yeast. cover and let sit 5 minutes until frothy. add melted butter, eggs, and pumpkin puree.
mix until smooth add flour, cinnamon, and salt. knead until a soft, slightly sticky dough forms( i added probably closer to 4 cups of flour in total after kneading) (oil hands & work surface if needed). transfer to a greased bowl, cover, and let rise until doubled (about 1 hour) filling: ½ cup brown sugar (100 g)(i added like 3 more tbsp on top of this) ¼ cup melted butter (57 g) 2 tsp cinnamon (5 g) 1 tsp vanilla paste or extract ¼ tsp nutmeg (optional) 1/4 tsp all spice melt butter. mix with brown sugar, cinnamon, allspice and nutmeg. roll out dough into a rectangle. spread filling evenly over the surface. cut into even rolls, and place in a greased baking dish. ( i just added the leftover filling i had + heavy cream to the bottom ) cover and let rest 10-15 minutes. before baking pour heavy whipping cream on top. bake at 350°F for 30-35 minutes, or until golden and cooked through. maple cream cheese frosting: 4 oz softened cream cheese (113g) 2 tbsp softened butter(28g) 2 tbsp maple syrup(30g) 1/2 cup powdered sugar(60g)( or more depending on your thickness preference ) 1 1/2 tsp vanilla (7g) whip everything together until combined and spread over warm rolls. #pumpkin #cinnamonroll #fallbaking #pumpkindessert #Recipe ♬ original sound – ashley

Recept za najukusnije cimet rolice

Sastojci

Tijesto:

  • 180 ml toplog mlijeka
  • 57 g maslaca
  • 50 g kristal šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 360 g glatkog brašna

Nadjev:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 57 g otopljenog (i ohlađenog) maslaca
  • 7 g cimeta

Premaz od krem sira:

  • 113 g krem sira (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
  • 43 g omekšanog maslaca

Po želji:

  • 60 ml vrhnja za šlag (preliti preko rolica prije pečenja za dodatnu sočnost)

Priprema

  1. U zdjelu stavite toplo mlijeko, dodajte šećer i suhi kvasac. Lagano promiješajte, pokrijte i ostavite 5 minuta dok se ne zapjeni. Zatim dodajte jaje, otopljeni maslac i sol, pa postupno umiješajte brašno. Zamijesite glatko tijesto, pa pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena.
  2. Za to vrijeme započnite s pripremom nadjeva, pa u posudici pomiješajte smeđi šećer i cimet, dok se maslac hladi.
  3. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga u pravokutnik i premažite otopljenim maslacem te posipajte mješavinu šećera i cimeta. Zarolajte tijesto u čvrstu roladu, pa narežite tijesto na komade i složite ih u namašćen pleh.
  1. Pokrijte pleh i ostavite rolice još 30 minuta da se napuhnu. Po želji, prije pečenja prelijte rolice vrhnjem za šlag.
  2. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Dok se rolice peku, napravite premaz: izmiksajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Vruće rolice premažite kremom i poslužite!
Vidi sve