Stručnjaci se slažu: Ovo je ultimativan desert ljeta 2025. godine

Priprema se dok kažete "keks", a okus je nevjerojatan...

INSTAGRAM: @join_jules
Piše Ana-Lena Cvitanušić
objavljeno 23/07/2025 u 17:00

Ljeto je vrijeme kad se okrećemo bobičastom voću, a ove sezone višnje su na vrhu liste nezaobilaznih sastojaka za osvježavajuće i profinjene deserte. Slavni časopis “Better Homes & Gardens” anketirao je 26 stručnjaka iz cijelih Sjedinjenih Američkih Država pa donio jasan zaključak: Sour Cherry Affogato desert je ljeta 2025. godine.

Sour Cherry Affogato: Neodoljiva kombinacija višanja i sladoleda

Riječ je o kremastoj poslastici u kojoj su višnje u središtu pozornosti, donoseći osvježenje i idealan balans slatkoće i kiselosti. Ovog ljeta sve se vrti i oko sladoleda, koji smo već mogli vidjeti i u kampanjama luksuznih parfemskih kuća poput Jo Malone London, pa ne čudi da je stekao popularnost i u kulinarskom svijetu.

@better.homes.and.gardens

Cherry, meet espresso (and ice cream) 🍨🍒 #dessert #affogato #cherries

♬ Jazz & Whisky – Walter Landors

“Mekan sladoled, klasičan tvrd sladoled i gelato nude savršen spoj teksture i temperature – kremasti su, hladni i taman toliko raskošni koliko treba. Uz to su i vrlo svestrani, što kuharima omogućuje poigrati se okusima i formama. To je kao prazno platno za kreativnost i trenutak užitka u jednom”, rekao je slavni kuhar Richard Sandoval za spomenuti časopis.

Za pripremu je potrebno svega pet minuta, a za najbolji okus preporučuje se da desert odstoji u hladnjaku barem sat vremena.

Recept za najukusniji Sour Cherry Affogato

Sastojci:
  • 1/2 šalice džema od višanja (po mogućnosti s komadićima voća)
  • 1 litra sladoleda ili gelata od vanilije
  • 6 vafl zdjelica za sladoled
  • 2 žlice nasjeckanih tostiranih badema
  • 1 žlica tamne čokolade u listićima ili strugotinama
  • 120 do 180 ml svježe pripremljenog espressa (po želji duži ili kraći)

Priprema:

  1. U većoj zdjeli umiješajte džem od višanja u sladoled od vanilije, pa vratite sladoled u hladnjak na najmanje sat vremena da se još stisne. Tekstura sladoleda može postati nešto mekša tijekom miješanja, pa će mu trebati dodatno vrijeme da se učvrsti.
  2. Sladoled rasporedite u vafl zdjelice. Posipajte tostirane bademe i strugotine tamne čokolade. Prije posluživanja prelijte svježe pripremljeni espresso preko svakog deserta. Poslužite odmah, dok se sladoled ne počne topiti.

Uživajte!

Vidi sve