Ljeto je vrijeme kad se okrećemo bobičastom voću, a ove sezone višnje su na vrhu liste nezaobilaznih sastojaka za osvježavajuće i profinjene deserte. Slavni časopis “Better Homes & Gardens” anketirao je 26 stručnjaka iz cijelih Sjedinjenih Američkih Država pa donio jasan zaključak: Sour Cherry Affogato desert je ljeta 2025. godine.
Sour Cherry Affogato: Neodoljiva kombinacija višanja i sladoleda
Riječ je o kremastoj poslastici u kojoj su višnje u središtu pozornosti, donoseći osvježenje i idealan balans slatkoće i kiselosti. Ovog ljeta sve se vrti i oko sladoleda, koji smo već mogli vidjeti i u kampanjama luksuznih parfemskih kuća poput Jo Malone London, pa ne čudi da je stekao popularnost i u kulinarskom svijetu.
“Mekan sladoled, klasičan tvrd sladoled i gelato nude savršen spoj teksture i temperature – kremasti su, hladni i taman toliko raskošni koliko treba. Uz to su i vrlo svestrani, što kuharima omogućuje poigrati se okusima i formama. To je kao prazno platno za kreativnost i trenutak užitka u jednom”, rekao je slavni kuhar Richard Sandoval za spomenuti časopis.
Za pripremu je potrebno svega pet minuta, a za najbolji okus preporučuje se da desert odstoji u hladnjaku barem sat vremena.
Recept za najukusniji Sour Cherry Affogato
Sastojci:
- 1/2 šalice džema od višanja (po mogućnosti s komadićima voća)
- 1 litra sladoleda ili gelata od vanilije
- 6 vafl zdjelica za sladoled
- 2 žlice nasjeckanih tostiranih badema
- 1 žlica tamne čokolade u listićima ili strugotinama
- 120 do 180 ml svježe pripremljenog espressa (po želji duži ili kraći)
Priprema:
- U većoj zdjeli umiješajte džem od višanja u sladoled od vanilije, pa vratite sladoled u hladnjak na najmanje sat vremena da se još stisne. Tekstura sladoleda može postati nešto mekša tijekom miješanja, pa će mu trebati dodatno vrijeme da se učvrsti.
- Sladoled rasporedite u vafl zdjelice. Posipajte tostirane bademe i strugotine tamne čokolade. Prije posluživanja prelijte svježe pripremljeni espresso preko svakog deserta. Poslužite odmah, dok se sladoled ne počne topiti.
Uživajte!