Lice “sprženo” od hit kreme? Zašto opasnosti retinola ne treba shvaćati olako?

Opasnosti retinola rijetko se spominju, a nisu nimalo bezazlene

Opasnosti retinola madarie claire hrvatska
FOTO: Launchmetrics
Piše Astrid Čada
objavljeno 09/10/2025 u 12:00

Kad “čarobni sastojak” postane neprijatelj naše kože, svi se pitamo zašto nismo imali više informacija. Živjele danas kreme, serumi, kiseline… (nastavite niz) – svi oni proizvodi koji nas čine ljepšima, mlađima, svježima, zategnutima i, naravno, onakvima kakve bismo poželjeli da nas zlatna ribica učini kad ih nanesemo na lice.

Već smo nekoliko puta pisali o tome treba li nam zaista 20 koraka u beauty rutini, koliko je to zapravo korisno ili štetno za našu kožu – i zašto naše bake, bez svih tih čudotvornih sastojaka, ipak jesu ostarjele graciozno. U jednom od tih 20 koraka često se krije i retinol – sastojak koji je posljednjih godina postao must-have u gotovo svakoj kupaonici. Brendovi ga promoviraju kao čarobni eliksir koji briše bore, ujednačava ten i vraća koži mladenački sjaj.

Ali evo stvarnosti.

Meni je osobno retinol – doslovno – spalio kožu. Završila sam na kremi s kortikosteroidima. Dakle, ne, nije svaki retinol za svakoga. A njegova uporaba bez pravog znanja može donijeti više štete nego koristi. Vjerujte mi, govorim iz prve ruke.

Što je zapravo retinol i čemu služi

Retinol je derivat vitamina A koji potiče obnovu stanica kože i proizvodnju kolagena. Zahvaljujući tom učinku, smanjuje sitne linije, akne i hiperpigmentacije, dok koži vraća glatkoću i sjaj.

No, upravo zbog svoje snage, retinol djeluje duboko i intenzivno – što znači da može izazvati iritacije, suhoću, crvenilo i osjetljivost, osobito ako se uvodi naglo ili u previsokoj koncentraciji.

Najčešće pogreške korisnika

Najveća zabluda je vjerovati da će “više” i “češće” donijeti brže rezultate. U stvarnosti, prečesta primjena može ozbiljno narušiti zaštitnu barijeru kože, izazvati ljuštenje i neugodan osjećaj pečenja. Ili, ako imate osjetljivu kožu poput mene – pravi mali “efekt pećnice”.

Mnogi zaboravljaju i da je retinol fotosenzitivan – što znači da se smije koristiti isključivo navečer, a danju je obavezna zaštita visokim SPF-om. Još jedna česta pogreška jest kombiniranje retinola s kiselinama (poput AHA ili BHA) ili vitaminom C bez stručnog nadzora. Takve kombinacije mogu pojačati iritaciju, a kod osjetljive kože i izazvati upalu.

Retinol nije za svakoga

Iako se često promovira kao univerzalni anti-age saveznik, retinol nije pogodan za sve tipove kože. Osobe s osjetljivom, suhom ili oštećenom kožom trebale bi biti posebno oprezne. Trudnice i dojilje trebale bi ga u potpunosti izbjegavati jer visoke doze vitamina A mogu biti štetne za plod. Dermatolozi preporučuju započeti s nižim koncentracijama (0,1 % – 0,3 %) i postupno povećavati učestalost nanošenja – primjerice, jednom do dvaput tjedno u početku, sve dok se koža ne privikne. Uz to, neizostavni su nježni čistači i bogate hidratantne kreme koje umiruju i
jačaju zaštitnu barijeru kože.

U strpljenju je ključ

Rezultati retinola ne dolaze preko noći – obično su vidljivi tek nakon 8-12 tjedana redovite i pravilne uporabe. No, ako se koristi nestručno, taj period može biti obilježen neugodnim nuspojavama koje kožu čine osjetljivijom nego prije. Retinol je moćan alat, ali kao i svaki alat, zahtijeva znanje i mjeru. U pravim rukama može pomladiti i transformirati kožu – no ako ga shvatimo olako, može nas naučiti bolnu lekciju o granicama između želje za savršenstvom i potrebe za njegom. Zato, budite oprezni. Posavjetujte se s dermatologom ili dermatologinjom prije nego što ga uopće uvedete u rutinu.

Koža pamti – i pametno joj se vraća.

Mario Mandarić iznenadio priznajem: “Sve se manje vidim u kuhinji…”

U kampanji za novu Xiaomi 15T seriju, čiji je slogan “Detalji koji čine razliku”, a koja donosi prvi 5× periskopski telefoto zoom u T seriji, pojavio se Mario Mandarić, jedan od najpoznatijih chefova domaće scene. Njegova predanost detaljima kojima u kuhinji stvara vrhunska jela, savršeno oslikava filozofiju Xiaomi 15T Pro serije jer su upravo detalji ti koji oblikuju iskustva za pamćenje

Vidi sve