Terme Čatež ovaj su vikend proslavile 100 godina turizma
Kako i priliči, sve je bilo u znaku dobrog partyja
Sve je krenulo od jednog obećanja. Chizuko Kimura, 54-godišnja japanska kuharica, obećala je svom umirućem suprugu da će nastaviti s onime što je on zakotrljao. Naime, prije tri godine njezin je suprug Shunei Kimura također dobio Michelina za njihov zajednički restoran Sushi Shunei u Parizu, preciznije četvrti Montmartre. Nažalost, već nakon tri mjeseca od takvog uspjeha, preminuo je od raka.
Chizuko je shvatila da je taj dobitak za njega bio ostvarenje životnog sna i odlučila je da, iako joj je ta zvjezdica promaknula 2023. godine, treba ponovno pripasti njihovom restoranu. Što se i dogodilo ovoga travnja. I sama je, za francuske medije, izjavila da se ne bi toliko trudila dobiti je, da prvotno nije pripala njenom suprugu.
Inače, zanimljivo je to da Sushi Shunei sadrži samo devet mjesta za sjedenje, kao i činjenica da Chizuko nije kuharica po profesiji, već turistička vodičkinja koja je tijekom razdoblja pandemije virusa COVID-19 bila primorana napustiti svoj posao. U tom je periodu njezin suprug već bio bolestan, pa je odlučila pomoći koliko može, a sve što je naučila o izradi sushija zahvaljuje upravo njemu. Od pripreme ribe i kuhanja riže do vođenja restorana, prošla je sve korake paralelno se brinući za Shuneija. Izjavila je kako njena edukacija nikad nije prestala i da kontinuirano uči dokle god ne izuči zanat do savršenstva. Zato često putuje u Japan, što joj je pomoglo da u jelovnik uvede tsunamije – manja predjela koja se serviraju uz sake, modificirala je rižu i zaposlila sushi chefa Takeshija Morookea. Odlučila je uložiti i u kuhinjsku opremu, koja je trenutno kompletno modernizirana.
Sâm izgled Sushi Shuneija vrlo je minimalistički i kompletno drven, a ovaj cijeli food experience događa se ispred očiju posjetitelja.
View this post on Instagram
Svojim golemim uspjehom Chizuko može biti inspiracija brojnim ženama za to da se okušaju u tradicionalno muškim kulinarskim područjima, a onda i da ih, možebitno, prestignu.
Iako se smatra da sushi kuhar tek nakon deset godina postaje majstor svog zanata, ona je to postala već nakon pet. I uistinu je primjer kako je prava ljubav najveći pokretač za bilo što u životu. Njezin je plan zadržati Michelinovu zvjezdicu svojim radom, trudom, angažmanom, ulaganjem i sve većim znanjem te čak nadmašiti suprugova postignuća – njemu u čast.